ВЕРХОВНА РАДА УКРАЇНИ

 

Комітет

з питань державного будівництва та місцевого самоврядування

 

Протокол засідання № 42/16

                                                                                     24 грудня  2008 року                                                                                           15 год. 00 хв.

                                                                                      м. Київ,

                                                                                      вул. Садова, 3а

                                                                                      кім. 416

 

                                       

Голова Комітету Омельченко О.О.

Секретар Комітету Гордієнко С.В.

Присутні: члени Комітету: Боднар О.Б., Ключковський Ю.Б., Сінченко В.М., Черноморов О.М., Павленко В.В., Петренко В.М., Подгорний С.П., Трайдук М.Ф., Матвієнко А.С.

Відсутні: Каськів В.В., Льовочкін С.В.

 

Відповідальні працівники секретаріату Комітету: Завідувач секретаріату Комітету Малюга А.В., заступник Завідувача секретаріату Комітету Данилюк О.А., головні консультанти: Бережницький Я.В., Желтова О.М., Корнієнко Т.М., Рибак О.Ф., Шкуріна Л.Б., Юрчук Ю.А., старші консультанти Дмитрук Л.В., Федоренко Ю.В.

 

 

Запрошені:

Болотських М.В. - Заступник Міністра України з питань надзвичайних ситуацій та у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи;

Громазін О.А. - Директор Департаменту охорони здоров’я та медико-біологічного захисту Міністерства України з питань надзвичайних ситуацій та у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи;

Новосад Ф.Й. - Заступник директора Департаменту охорони здоров’я та медико-біологічного захисту - начальник відділу охорони праці та безпеки життєдіяльності Міністерства України з питань надзвичайних ситуацій та у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи;

Черниш І.Б. - Завідувач відділу Управління регіональної політики Секретаріату Кабінету Міністрів України;

Хатенченко Б.В. - Заступник Приморського міського голови;

Косенко А.П. - Заступник голови-керівник апарату, Київська обласна державна адміністрація;

Строкань Т.Г. - Заступник керівника Управління по зв’язках з місцевими органами влади та органами місцевого самоврядування Апарату Верховної Ради України;

Ляхович В.А. - головний консультант відділу висвітлення діяльності Верховної Ради України (інформаційне управління);

Вітка В.Л. - головний спеціаліст Управління регіональної політики Секретаріату КМУ;

Кузнецова Н.О. - начальник відділу з питань місцевого самоврядування Департаменту конституційного та адміністративного права Міністерства юстиції України;

Лазаренко О.Г. - головний консультант сектору адміністративно-територіального устрою Управління по зв’язках з місцевими органами влади та органами місцевого самоврядування Апарату Верховної Ради України;

Данилюк А.В. - помічник-консультант народного депутата України Л.Бірюка;

Зубко І.М. - помічник-консультант народного депутата України В.Ландіка.

 

***

 

ПОРЯДОК ДЕННИЙ

I.

1. Про призначення позачергових місцевих виборів:

1.1.   Про призначення позачергових виборів окремих сільських, селищних, міських голів.

1.2.   Про проект Постанови про призначення позачергових виборів депутатів Тернопільської міської ради та Тернопільського міського голови (реєстр. №3232, н.д. І.Денькович, О.Буджерак, В.Петренко, С.Храпов).

1.3.  Про проект Постанови про призначення позачергових виборів депутатів Світловодської міської ради.

2. Про проект Закону про внесення змін до Закону України "Про вибори народних депутатів України" (щодо мови) (р. № 2561, н.д. Ю.Гнаткевич).

3. Про проект Закону про внесення змін до Закону України "Про вибори депутатів Автономної Республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних і міських голів" (щодо мови) (р. № 2544, н.д. Ю.Гнаткевич).

4. Про проект Закону про внесення змін до Закону України "Про державну службу" (щодо використання мови) (р. № 2553, н.д. Ю.Гнаткевич).

5. Про проект Закону про внесення доповнень до Закону України "Про всеукраїнський та місцеві референдуми" (щодо принципів участі громадян у референдумах) (р. № 2504, н.д. Л.Бірюк).

6. Про проект Закону про внесення змін до Закону України "Про всеукраїнський та місцеві референдуми" (щодо найменування і перейменування населених пунктів і районів) (р. № 2693, н.д. О.Доній).

7. Про проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України з питань профілактики травматизму невиробничого характеру (р. № 3122, КМУ, повторний розгляд).

8. Питання адміністративно-територіального поділу:

      8.1. Про проект Постанови Верховної Ради України “Про встановлення межі міста Приморськ Приморського району Запорізької області”.

ІI.

9. Про проект Закону про внесення змін до Кодексу законів про працю (щодо порядку звільнення тимчасово непрацездатних працівників) (р. №2720, В.Ландік)

10.                  Про проект Постанови про відзначення 100-річчя з дня народження Степана Бандери (р. № 2111, н.д. Р.Ткач, І.Стойко, Я.Кендзьор).

III. Виконання контрольних повноважень.

IV. Різне.

 

***

 

СЛУХАЛИ: інформацію Голови Комітету О.Омельченко про запропонований порядок денний засідання Комітету та пропозиції до нього.

Голова Комітету запропонував членам Комітету ознайомитись із запропонованим порядком денним засідання, внести зауваження та  пропозиції.

Народний депутат України А.Матвієнко вніс пропозицію розглянути питання щодо пропозицій до проекту Закону про Державний бюджет України на 2009 рік.

Голова Комітету О.Омельченко підтримав пропозицію А.Матвієнка та поінформував присутніх про те, що працівниками секретаріату Комітету підготовлено проект листа до Комітету з питань бюджету з узагальненими пропозиціями до проекту Закону про Державний бюджет України на 2009 рік та надіслано 23 грудня до 12:00 згідно доручень Голови Верховної Ради України.

Заступник Голови Комітету Ю.Ключковський вніс пропозицію виключити з порядку денного засідання Комітету питання про проект Постанови про призначення позачергових виборів депутатів Тернопільської міської ради та Тернопільського міського голови (реєстр. №3232, н.д. І.Денькович, О.Буджерак, В.Петренко, С.Храпов) та повернутися до його розгляду після прийняття відповідного рішення Радою Коаліції.

Голова підкомітету з питань виборчого законодавства та об’єднань громадян С.Подгорний вніс пропозицію щодо підтримки розгляду питання про призначення позачергових виборів депутатів Тернопільської міської ради та Тернопільського міського голови (реєстр. №3232). Голова підкомітету нагадав присутнім, що рішенням Комітету від 17.12.2008 р. (протокол № 41/15) та прийнятим проектом Постанови Верховної Ради України (реєстр.№ 3410-70 від 17.12.2008 р.) вже були призначені вибори Тернопільської обласної ради на 15 березня 2009 року, тому, як вважає депутат, з метою економії державних коштів, що будуть виділятися для проведення виборів Тернопільської обласної ради, доречно було б одночасно провести і позачергові вибори депутатів Тернопільської міської ради та Тернопільського міського голови.

Заступник Голови Комітету О.Черноморов вніс пропозицію виключити з порядку денного питання:

- Про проект Закону про внесення змін до Закону України "Про вибори народних депутатів України" (щодо мови) (р. № 2561, н.д. Ю.Гнаткевич);

- Про проект Закону про внесення змін до Закону України "Про вибори депутатів Автономної Республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних і міських голів" (щодо мови) (р. № 2544, н.д. Ю.Гнаткевич);

- Про проект Закону про внесення змін до Закону України "Про державну службу" (щодо використання мови) (р. № 2553, н.д. Ю.Гнаткевич);

- Про проект Постанови про відзначення 100-річчя з дня народження Степана Бандери (р. № 2111, н.д. Р.Ткач, І.Стойко, Я.Кендзьор).

На думку О.Черноморова вищевказані питання потребують поглибленого вивчення та опрацювання.

Заступник Голови Комітету В.Сінченко вніс пропозицію включити до порядку денного питання про розгляд звернення секретаря Фастівської міської ради В.М.Смирнова про призначення позачергових виборів Фастівського міського голови.

Голова підкомітету з питань виборчого законодавства та об’єднань громадян С.Подгорний зазначив, що до Комітету також надійшло звернення від Голови Київської обласної державної адміністрації В.І.Ульянченко про призначення позачергових виборів Броварського міського голови, тому є законні підстави розглянути питання щодо призначення позачергових виборів Броварського міського голови.

Заступник Голови Ю.Ключковський, керуючись пунктом п’ятим статті 79 Закону України “Про місцеве самоврядування в Україні”, підтвердив можливість щодо порушення перед Верховною Радою України питання про призначення позачергових виборів сільського, селищного, міського голови на підставі звернень “сільської, селищної, міської ради, голови обласної, Київської, Севастопольської міської державної адміністрації”. Однак, пропозиції народних депутатів України - членів Комітету В.Сінченка, С.Подгорного, Ю.Ключковського не були підтримані.

Після ознайомлення з оновленим проектом порядку денного, Голова Комітету запропонував перейти до голосування за кожний пункт окремо в такій послідовності:

 

УХВАЛИЛИ:

Розглянути питання порядку денного засідання:

- Про призначення позачергових виборів окремих сільських, селищних, міських голів.

ГОЛОСУВАЛИ:За” - одноголосно.

Рішення прийнято.

 

***

УХВАЛИЛИ:

Виключити з порядку денного засідання питання:

- Про проект Постанови про призначення позачергових виборів депутатів Тернопільської міської ради та Тернопільського міського голови (реєстр. №3232, н.д. І.Денькович, О.Буджерак, В.Петренко, С.Храпов).

ГОЛОСУВАЛИ:За” - 10 народних депутатів України, “Утримався” - 1 народний депутат України (Ю.Ключковський).

Рішення прийнято.

***

УХВАЛИЛИ:

Розглянути питання порядку денного засідання:

- Про проект Постанови про призначення позачергових виборів депутатів Світловодської міської ради.

ГОЛОСУВАЛИ:За” - 9 народних депутатів України, “Проти” - 2 народних депутати України (С.Гордієнко, О.Черноморов).

 

Рішення прийнято.

***

УХВАЛИЛИ:

Не розглядати питання порядку денного засідання:

- Про проект Закону про внесення змін до Закону України "Про вибори народних депутатів України" (щодо мови) (р. № 2561, н.д. Ю.Гнаткевич).

       ГОЛОСУВАЛИ:За” - 8 народних депутатів України, “Не голосували” - 3 народних депутати України.

Рішення прийнято.

 

***

УХВАЛИЛИ:

Не розглядати питання порядку денного засідання:

- Про проект Закону про внесення змін до Закону України "Про вибори депутатів Автономної Республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних і міських голів" (щодо мови) (р. № 2544, н.д. Ю.Гнаткевич).

  ГОЛОСУВАЛИ:За” - 10 народних депутатів України, “Утримався” - 1 народний депутат України.

Рішення прийнято.

 

***

УХВАЛИЛИ:

Не розглядати питання порядку денного засідання:

- Про проект Закону про внесення змін до Закону України "Про державну службу" (щодо використання мови) (р. № 2553, н.д. Ю.Гнаткевич).

  ГОЛОСУВАЛИ:За” - 8 народних депутатів України, “Утрималися” - 3 народних депутати України.

Рішення прийнято.

***

 

УХВАЛИЛИ:

Розглянути питання порядку денного засідання:

- Про проект Закону про внесення доповнень до Закону України "Про всеукраїнський та місцеві референдуми" (щодо принципів участі громадян у референдумах) (р. № 2504, н.д. Л.Бірюк)

ГОЛОСУВАЛИ:За” - одноголосно.

Рішення прийнято.

***

УХВАЛИЛИ:

Розглянути питання порядку денного засідання:

- Про проект Закону про внесення змін до Закону України "Про всеукраїнський та місцеві референдуми" (щодо найменування і перейменування населених пунктів і районів) (р. № 2693, н.д. О.Доній).

       ГОЛОСУВАЛИ:За” - одноголосно.

Рішення прийнято.

***

 

УХВАЛИЛИ:

Розглянути питання порядку денного засідання:

- Про проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України з питань профілактики травматизму невиробничого характеру (р. № 3122, КМУ, повторний розгляд).

       ГОЛОСУВАЛИ:За” - одноголосно.

Рішення прийнято.

***

 

УХВАЛИЛИ:

Розглянути питання порядку денного засідання:

-  Про проект Постанови Верховної Ради України “Про встановлення межі міста Приморськ Приморського району Запорізької області”.

        ГОЛОСУВАЛИ:За” - одноголосно.

Рішення прийнято.

***

УХВАЛИЛИ:

Розглянути питання про призначення позачергових виборів Фастівського міського голови на найближчому засіданні Комітету.

 ГОЛОСУВАЛИ:За” - одноголосно.

Рішення прийнято.

***

УХВАЛИЛИ:

Розглянути питання порядку денного засідання:

- Про проект Закону про внесення змін до Кодексу законів про працю (щодо порядку звільнення тимчасово непрацездатних працівників) (р. №2720, В.Ландік).

ГОЛОСУВАЛИ:За” - одноголосно.

Рішення прийнято.

***

УХВАЛИЛИ:

Не розглядати питання порядку денного засідання:

- Про проект Постанови про відзначення 100-річчя з дня народження Степана Бандери (р. № 2111, н.д. Р.Ткач, І.Стойко, Я.Кендзьор).

ГОЛОСУВАЛИ:За” - одноголосно.

Рішення прийнято.

***

 

Голова Комітету запропонував членам Комітету ознайомитись із оновленим порядком денним засідання та проголосувати за нього в цілому із запропонованими змінами, в такій послідовності:

1. Про призначення позачергових місцевих виборів:

1.1. Про призначення позачергових виборів окремих сільських, селищних, міських голів.

1.2. Про проект Постанови про призначення позачергових виборів депутатів Світловодської міської ради.

2. Про проект Закону про внесення доповнень до Закону України "Про всеукраїнський та місцеві референдуми" (щодо принципів участі громадян у референдумах) (р. № 2504, н.д. Л.Бірюк).

3. Про проект Закону про внесення змін до Закону України "Про всеукраїнський та місцеві референдуми" (щодо найменування і перейменування населених пунктів і районів) (р. № 2693, н.д. О.Доній).

4. Про проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України з питань профілактики травматизму невиробничого характеру (р. № 3122, КМУ, повторний розгляд).

5. Питання адміністративно-територіального поділу:

      5.1. Про проект Постанови Верховної Ради України “Про встановлення межі міста Приморськ Приморського району Запорізької області”.

6. Про проект Закону про внесення змін до Кодексу законів про працю (щодо порядку звільнення тимчасово непрацездатних працівників) (р. №2720, В.Ландік).

 

УХВАЛИЛИ:

1.Затвердити питання порядку денного засідання в цілому.

ГОЛОСУВАЛИ:За” - одноголосно.

Рішення прийнято.

 

1.

1.1.

СЛУХАЛИ: інформацію голови підкомітету з питань виборчого законодавства та об’єднань громадян С.Подгорного про призначення позачергових виборів окремих сільських, селищних, міських голів.

Доповідач поінформував присутніх про підготовлені документи з даного питання та про рішення відповідного підкомітету рекомендувати Верховній Раді України призначити позачергові місцеві вибори на неділю 15 березня 2009 року.

Доповідач повідомив, що станом на 24 грудня 2008 року для розгляду на засіданні Комітету підготовлено 14 проектів постанов щодо призначення позачергових місцевих виборів у зв’язку з достроковим припиненням  повноважень, а саме: за власним бажанням, у зв’язку із поданою заявою - 12 подань, 1 заява - у зв’язку зі смертю та 1 заява - у зв’язку з рішенням суду.

В обговоренні питання взяли участь: присутні народні депутати України.

УХВАЛИЛИ:

1. Рекомендувати Верховній Раді України призначити позачергові вибори:

     Русівського сільського голови (Русівська сільська рада Снятинського району Івано-Франківської області),
     Фастівецького сільського голови (Фастівецька сільська рада Фастівського району Київської області),
     Годунівського сільського голови (Годунівська сільська рада Яготинського району Київської області),
     Цвіточненського сільського голови (Цвіточненська сільська рада Білогірського району Автономної Республіки Крим),
     Ісаківського сільського голови (Ісаківська сільська рада Тлумацького району Івано-Франківської області),
     Киселівського сільського голови (Киселівська сільська рада Чернігівського району Чернігівської області),
     Прохорівського сільського голови (Прохорівська сільська рада Волноваського району Донецької області),
     Садківського сільського голови (Садківська сільська рада Заліщицького району Тернопільської області),
     Новоохтирського сільського голови (Новоохтирська сільська рада Новоайдарського району Луганської області),
     Бродецького селищного голови (Бродецька селищна рада Козятинського району Вінницької області),
     Теофіпольського селищного голови (Теофіпольська селищна рада Теофіпольського району Хмельницької області),
     Степанівського селищного голови (Степанівська селищна рада Сумського району Сумської області),
     Письменського селищного голови (Письменська селищна рада Васильківського району Київської області),
     Горохівського міського голови (місто Горохів Горохівського району Волинської області)

на неділю 15 березня 2009 року, прийнявши відповідні постанови Верховної Ради України.

2. Доручити виступити на пленарному засіданні Верховної Ради України з цього питання народному депутату України, голові підкомітету з питань виборчого законодавства та об’єднань громадян Подгорному С.П.

ГОЛОСУВАЛИ: “За” - одноголосно.

Рішення прийнято.

 

 

 

1.2.

  СЛУХАЛИ: інформацію голови підкомітету з питань виборчого законодавства та об’єднань громадян С.Подгорного про проект Постанови про призначення позачергових виборів депутатів Світловодської міської ради.

  Доповідач поінформував присутніх про те, що на виконання доручення Голови Верховної Ради В.М.Литвина підкомітет з питань виборчого законодавства та об’єднань громадян повторно розглянув питання щодо призначення позачергових виборів депутатів Світловодської міської ради Кіровоградської області. За наслідками обговорення зазначеного питання підкомітет запропонував на розгляд членам Комітету доопрацьований проект Постанови про призначення позачергових виборів депутатів Світловодської міської ради Кіровоградської області, яким пропонується призначити позачергові вибори депутатів Світловодської міської ради на неділю 15 березня 2009 року.

Водночас, враховуючи, що відповідно до статті 79 Закону України “Про вибори депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів” територіальна виборча комісія може прийняти рішення про проведення повторних місцевих виборів не пізніш як через 30 днів після проведення виборів, доповідач запропонував рекомендувати Центральній виборчій комісії відповідно до пункту 5  статті  21  Закону   України   "Про Центральну виборчу комісію" призначити повторні вибори Світловодського міського голови, адже саме вона наділена правом призначати повторні вибори, якщо у встановлений законом строк територіальна виборча комісія не приймає відповідного рішення.

В обговоренні питання взяли участь: присутні народні депутати України.

УХВАЛИЛИ:

1. Звернутися до Верховної Ради України з проханням розглянути проект Постанови про призначення позачергових виборів депутатів Світловодської міської ради, доопрацьований та внесений на заміну народними депутатами України - членами Комітету з питань державного будівництва та місцевого самоврядування, та призначити позачергові вибори депутатів Світловодської міської ради Кіровоградської області на неділю 15 березня 2008 року, прийнявши про це відповідну Постанову Верховної Ради України.

2. Рекомендувати Центральній виборчій комісії відповідно до пункту 5  статті  21  Закону   України   "Про Центральну виборчу комісію" призначити повторні вибори Світловодського міського голови Кіровоградської області на неділю 15 березня 2009 року.

3. Доручити виступити на пленарному засіданні Верховної Ради України з цього питання народному депутату України, голові підкомітету з питань виборчого законодавства та об’єднань громадян Подгорному С.П.

ГОЛОСУВАЛИ: “За” - 9 народних депутатів України, Утрималися” - 2 народних депутати України (С.Гордієнко, В.Сінченко)

Рішення прийнято.

 

 

 

2.

СЛУХАЛИ: інформацію голови підкомітету з питань виборчого законодавства та об’єднань громадян С.Подгорного про проект Закону про внесення доповнень до Закону України "Про всеукраїнський та місцеві референдуми" (щодо принципів участі громадян у референдумах) (р. № 2504, н.д. Л.Бірюк).

Доповідач поінформував присутніх, що метою даного проекту Закону є вирішення питання щодо розширення принципів участі громадян у всеукраїнському та місцевому референдумі. Підкомітет вважає, що спроба звернутися до проблем референдумного законодавства та його розвитку в цілому заслуговує на позитивну оцінку. Доповідач поінформував, що підкомітет погоджується з висновком Головного науково-експертного управління Апарату Верховної Ради України. Прийняття даного законопроекту у запропонованому вигляді суттєво не вплине на покращення регулювання питань проведення референдумів, не забезпечить усунення недоліків регулювання цієї сфери правовідносин. До того ж самі зміни, що запропоновані у проекті, також вимагають певного коригування інших положень Закону України «Про всеукраїнський та місцеві референдуми» (наприклад, в частині проведення референдумної агітації), але у проекті цього коригування не запропоновано. З огляду на наведене, підкомітет також не підтримує внесення дрібних фрагментарних змін до вказаного Закону і вважає, що для поліпшення правил реалізації народного волевиявлення на референдумах існує нагальна необхідність в розробці нового законодавчого акту, тому за результатами розгляду в першому читанні законопроект доцільно повернути суб’єкту права законодавчої ініціативи на доопрацювання.

В обговоренні питання взяли участь: присутні народні депутати України, помічник-консультант народного депутата України Л.Бірюка А.В.Данилюк.

А.Данилюк, як уповноважена особа народного депутата України Л.Бірюка, інформував присутніх, що на сьогодні, положення Закону України “Про всеукраїнський та місцеві референдумимають розбіжності із нормами Конституції України у питаннях предмету проведення референдуму, суб’єктів ініціювання всеукраїнського референдуму тощо. На необхідність ініціювання та приведення існуючого законодавства України з питань референдумів у відповідність до норм чинної Конституції України звернув увагу Верховної Ради України, народних депутатів України, Президента України і Конституційний Суд України у пункті 5 резолютивної частини свого Рішення (№6-рп/2008 від 16 квітня 2008 року у справі про прийняття Конституції та законів України на референдумі).

УХВАЛИЛИ:

1. Рекомендувати Верховній Раді України, за наслідками розгляду  законопроекту  в  першому  читанні  та відповідно до пункту 3 частини першої  статті 114 Регламенту Верховної Ради України, проект Закону України  “Про внесення доповнень  до Закону України „Про всеукраїнський та місцеві  референдуми” (щодо принципів участі громадян у референдумах), (реєстр. №2504 від 16.05.2008, внесений народним депутатом України Бірюком Л.В.),  відправити на  доопрацювання суб'єкту права законодавчої ініціативи. 

2. Доручити виступити від Комітету з цього питання  голові підкомітету, народному депутату України Подгорному С.П.

ГОЛОСУВАЛИ: “За” - одноголосно.

 

Рішення прийнято.

 

3.

СЛУХАЛИ: інформацію голови підкомітету з питань виборчого законодавства та об’єднань громадян С.Подгорного про проект Закону про внесення змін до Закону України "Про всеукраїнський та місцеві референдуми" (щодо найменування і перейменування населених пунктів і районів) (р. № 2693, н.д. О.Доній).

Доповідач повідомив, що згідно статті 85 Конституції України найменування і перейменування населених пунктів і районів відноситься до компетенції Верховної Ради України. Але, згідно статті 6 Закону України “Про всеукраїнський та місцеві референдуми” питання про найменування або перейменування сільрад, селищ, міст, районів, областей вирішуються виключно місцевими референдумами у відповідних адміністративно-територіальних одиницях. Цим законопроектом пропонується усунути існуючу законодавчу колізію та привести до відповідності Конституції положень Закону України «Про всеукраїнський та місцеві референдуми» в частині найменування і перейменування населених пунктів і районів. Враховуючи висновок Головного науково-експертного управління Апарату Верховної Ради України, підкомітет питань виборчого законодавства та об’єднань громадян погоджується з тим, що таке оновлення має відбуватися комплексно і узгоджено. Всі пропозиції, що розглядаються у законопроекті мають бути використані для розробки єдиного комплексного та узгодженого законопроекту, прийняття якого дозволило б у той чи інший спосіб усунути всі найбільш суттєві недоліки чинного Закону України “Про всеукраїнський та місцеві референдуми”. Всебічно обговоривши питання та врахувавши висновок Головного науково-експертного управління Апарату Верховної Ради України,  голова підкомітету С.Подгорний рекомендував за результатами розгляду у першому читанні відхилити даний законопроект.

В обговоренні питання взяли участь: присутні народні депутати України.

Ю.Ключковський запропонував створити Робочу групу для розробки єдиного комплексного та узгодженого законопроекту «Про всеукраїнський та місцеві референдуми». Він зауважив, що оновлення має відбутися шляхом прийняття нової редакції вищезазначеного Закону або нового законодавчого акту, який би системно регулював суспільні відносини у даній сфері.

 

УХВАЛИЛИ:

1. Рекомендувати Верховній Раді України, за наслідками розгляду  законопроекту  в  першому  читанні  та відповідно до пункту 2 частини першої  статті 114 Регламенту Верховної Ради України, проект Закону України  “Про внесення змін до Закону України “Про всеукраїнський та місцеві референдуми” (реєстр. №2693 від 24.06.2008, внесений народним депутатом України Донієм О. С.) відхилити.

       2. Доручити виступити від Комітету з цього питання  голові підкомітету, народному депутату України Подгорному С.П.

ГОЛОСУВАЛИ: “За” - одноголосно.

Рішення прийнято.

 

4.

СЛУХАЛИ: інформацію голови підкомітету з питань місцевого самоврядування М.Трайдука про проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України з питань профілактики травматизму невиробничого характеру (р. № 3122, КМУ, повторний розгляд).

Доповідач поінформував присутніх про попередній розгляд законопроекту на підкомітеті, де члени підкомітету погодились з нагальною потребою у створенні дієвого механізму профілактики травматизму невиробничого характеру на рівні місцевих органів виконавчої влади. Він вказав, що ч. 3 ст. 143 Конституції України передбачає можливість надання законом органам місцевого самоврядування окремих повноважень органів виконавчої влади. Профільний  підкомітет та Головне науково-експертне управління Апарату Верховної Ради України не заперечують проти пропозиції наділення делегованими повноваженнями виконавчих органів сільських, селищних, міських рад у сфері соціального захисту населення. Всебічно обговоривши поданий законопроект, голова підкомітету М.Трайдук пропонує за результатами розгляду у першому читанні прийняти законопроект за основу. 

В обговоренні питання взяли участь: присутні народні депутати України, Новосад Ф.Й.

Ф.Новосад поінформувала членів Комітету, що Міністерство підтримує даний законопроект та вважає, що урегулювання питання щодо створення на регіональному рівні ефективної системи державного управління з питань профілактики травматизму невиробничого характеру, удосконалення законодавства в цій сфері є нагальною потребою.

У ході обговорення народними депутатами було висловлено низку пропозицій і зауважень щодо тексту законопроекту, спрямованих на покращення його положень, більш гармонійне поєднання державних і місцевих інтересів, врахування особливостей діючої в Україні системи місцевого самоврядування.

Заступник Голови Комітету Ю.Ключковський ще раз наголосив на доцільності розподілу повноважень з питань профілактики травматизму невиробничого характеру на делеговані та самоврядні. В цьому сенсі вказувалося, що до останніх можна було б віднести випадки, які сталися в зонах відповідальності комунальних підприємств. Щодо питань обліку і розслідування, які вимагають спеціальних знань і підготовки, серйозного методичного забезпечення, то їх пропонувалося визначити виключно як делеговані. Члени Комітету також зазначили, що має бути певна градація у повноваженнях органів місцевого самоврядування з питань профілактики травматизму невиробничого характеру в залежності від статусу населеного пункту. Так на сьогодні у більш-менш повному обсязі ці питання могли б вирішуватися радами та виконавчими комітетами міст обласного значення. Водночас про можливість такого вирішення на рівні села, де в багатьох випадках навіть не утворюються виконавчі комітети, не може бути й мови. Він заперечив щодо доцільності прийняття даного законопроекту в першому читанні та вніс пропозицію за результатами розгляду у першому читанні відправити законопроект на доопрацювання.

Голова Комітету О.Омельченко, підсумовуючи виступи, запропонував визначитися та поставив на голосування дві пропозиції, що надійшли під час обговорення даного законопроекту.

Пропозиція 1.

Рекомендувати Верховій Раді України проект Закону України про внесення змін до деяких законів України з питань профілактики травматизму невиробничого характеру (реєстр. № 3122) при розгляді у першому читанні відправити на доопрацювання.

Пропозиція 2.

Рекомендувати Верховій Раді України проект Закону України про внесення змін до деяких законів України з питань профілактики травматизму невиробничого характеру (реєстр. № 3122) при розгляді у першому читанні прийняти за основу.

 

За пропозицію 1.

ГОЛОСУВАЛИ: “За” - 5 народних депутатів України, “Не голосували” - 6 народних депутатів України.

  Рішення не прийнято.

 

За пропозицію 2.

ГОЛОСУВАЛИ: “За” - 6 народних депутатів України, Проти” - 1 народний депутат України (С.Гордієнко), “Не голосували” - 4 народних депутати України.

  Рішення прийнято.

УХВАЛИЛИ:

Визначити співдоповідачем з цього питання на пленарному засіданні Верховної Ради України  народного депутата України - голову підкомітету з питань місцевого самоврядування Трайдука М.Ф.

ГОЛОСУВАЛИ: “За”-одноголосно.

  Рішення прийнято.

 

5.

СЛУХАЛИ: інформацію Секретаря Комітету С.Гордієнка про проект Постанови Верховної Ради України “Про встановлення межі міста Приморськ Приморського району Запорізької області”.

Доповідач поінформував присутніх про те, що Запорізька обласна рада повторно просить розглянути проект землеустрою щодо встановлення меж міста Приморськ Приморського району Запорізької області. Розробником проекту землеустрою, Приморською міською радою Приморського району Запорізької області були усунені всі зауваження Комітетів Верховної Ради України з питань аграрної політики та земельних відносин, з питань державного будівництва та місцевого самоврядування, а також отримано позитивний висновок Державного Комітету України земельних ресурсів.

Підкомітет в цілому погодився з пропозиціями Управління по зв’язках з місцевими органами влади та органами місцевого самоврядування Апарату Верховної Ради України щодо позитивного вирішення даного питання, але, після всебічного обговорення даного питання, народні депутати України дійшли згоди відправити проект Постанови на доопрацювання для повного узгодження проблемних питань, що викликали зауваження у присутніх, а саме:

- узгодити питання щодо земель, що переходять в межі міста Приморськ зі складу Банівської сільської ради Приморського району, категорії та цільове призначення цих та інших земель, що входять до межі міста Приморськ, надати матеріали щодо користувачів та власників земель, їх погодження з Банівською сільською радою Приморського району щодо  включення земель до межі міста Приморськ, зокрема тих земель, що стосуються сільськогосподарського призначення, а саме: ріллі, пасовищ, запасу та ін.

В обговоренні питання взяли участь: присутні народні депутати України.

УХВАЛИЛИ:

1.Відправити Приморській міській раді проект та матеріали про встановлення межі міста Приморськ Приморського району Запорізької області на доопрацювання.

2.Рекомендувати Приморській міській раді додатково узгодити питання щодо включення 55,45 гектара земель зі складу Банівської сільської ради Приморського району в межі міста Приморськ, категорії та цільового призначення земель, що входять до межі міста Приморськ, надати матеріали щодо користувачів та власників земель, їх погодження щодо  включення земель сільськогосподарського призначення  (ріллі, пасовищ, земель запасу та інших) до  межі міста Приморськ.

3.Рекомендувати Приморській міській раді виготовити додаткові картографічні матеріали про встановлення  межі  міста  Приморськ Приморського району Запорізької області.

ГОЛОСУВАЛИ: “За” - одноголосно.

  Пропозицію прийнято.

 

6.

СЛУХАЛИ: інформацію голови підкомітету з питань місцевого самоврядування М.Трайдука про проект Закону про внесення змін до Кодексу законів про працю (щодо порядку звільнення тимчасово непрацездатних працівників) (р. №2720, В.Ландік).

Доповідач інформував, що проектом передбачається доповнити статтю 40 «Розірвання трудового договору з ініціативи власника або уповноваженого ним органу»  Кодексу законів про працю України (КЗпП) нормою, яка передбачає можливість звільнення державного службовця в період його тимчасової непрацездатності за ініціативою власника або уповноваженого ним органу з одночасним призначенням на цю посаду тимчасово виконуючого обов’язки, про що письмово повідомляється тимчасово непрацездатний державний службовець. При цьому після повернення до роботи тимчасово непрацездатного державного службовця він звільняється з ініціативи власника або уповноваженого ним органу в той же день, в результаті чого тимчасово виконуючий обов’язки вважається призначеним на відповідну посаду.

М.Трайдук вказав на такі зауваження до законодавчої пропозиції:

- Кодекс законів про працю України, до якого пропонуються зміни, регулює трудові відносини всіх категорій працівників, умови ж та порядок проходження і припинення державної служби визначаються Законом України «Про державну службу», в контексті якого і мали б розглядатися пропозиції щодо зазначених змін;

- з прийняттям даного законопроекту відкриватиметься можливість щодо безпідставних звільнень виключно державних службовців через їх тимчасову втрату працездатності, що ставитиме їх у дискримінаційне становище порівняно з іншими категоріями працюючих;

- у запропонованих змінах до статті 40 КЗпП України не враховуються  ідеологія та зміст чинної редакції зазначеної статті;

- Комітет вважає, що запропонований порядок звільнення державного службовця через тимчасову втрату працездатності суперечить статті 43 Конституції України, відповідно до якої держава створює умови для повного здійснення громадянами права на працю та громадянам гарантується захист від незаконного звільнення;

- законопроект містить недоліки редакційного характеру, адже незрозуміло про якого «власника або уповноваженого ним органу» йде мова у випадку щодо державних службовців.

В обговоренні питання взяли участь: присутні народні депутати України.

УХВАЛИЛИ:

1. Рекомендувати Верховій Раді України відповідно до пункту 2 частини першої статті 114 Регламенту Верховної Ради України відхилити проект Закону України про внесення змін до Кодексу законів про працю (щодо порядку звільнення тимчасово непрацездатних працівників) з реєстр. № 2720 від 08.07.2008 р. (реєстр. № 2720 від 08.07.2009 р.), внесений народним депутатом України В.Ландіком.   

2. Направити цей висновок до Комітету Верховної Ради України з питань соціальної політики та праці, визначеного головним з підготовки даного законопроекту.

ГОЛОСУВАЛИ: “За” - 10 народних депутатів України,  Утримався” - 1 народний депутат України (О.Омельченко).

  Рішення прийнято.

 

 

7.

СЛУХАЛИ: інформацію голови підкомітету з питань місцевого самоврядування М.Трайдука щодо звернення Головного організаційного управління Верховної Ради України щодо надання пропозицій до проектів графіків семінарів, стажувань народних депутатів України для підвищення ефективності законодавчого процесу та практики, що склалася з цього питання.

 

 

 

 

О.Омельченко запропонував членам Комітету надати пропозиції щодо семінарів, стажувань народних депутатів України до секретаріату Комітету для узгодження та підготовки загального документу.

 

Пропозиція підтримана.

 

 

8.

 

СЛУХАЛИ: інформацію Голови Комітету О.Омельченка про доручення Голови Верховної Ради України В.М.Литвина щодо ініціювання до кінця дня 24.12.2008 року для включення до порядку денного на останній пленарний тиждень у січні 2009 року проектів законів реєстр. №№1313 та 1311 на розгляд Верховної Ради України, оскільки до парламенту надійшов лист Президента України щодо необхідності їх прискореного розгляду.

 

Народні депутати зауважили, що проекти законів України “Про внесення змін до Закону України “Про місцеві державні адміністрації” (щодо питань організації, повноважень та порядку діяльності місцевих державних адміністрацій) (р.№1311) та “Про внесення змін до Закону України “Про місцеве самоврядування в Україні” (щодо взаємовідносин між місцевими державними адміністраціями та районними і обласними радами) (р.№1313) повинні прийматися одночасно та містити ідентичні норми щодо одного й того ж предмету правового регулювання, інакше матимемо юридичні колізії, що можуть спричинити безладдя і хаос на місцевому рівні управління де, як відомо, діють дві ланки влади: державна виконавча у формі місцевих державних адміністрацій та місцеве самоврядування, представлене місцевими радами та головами сільських, селищних, міських громад.

 

Депутати зауважили, що на сьогодні, в плані подальшого розгляду і прийняття даних проектів законів перед Комітетом постали складні і серйозні політичні та юридичні проблеми, які неможливо вирішити і належним чином врегулювати впродовж того часу, що залишився до закінчення роботи третьої сесії Верховної Ради України VІ-го скликання, тим більше з огляду на необхідність розгляду і прийняття за цей же період низки законопроектів антикризового спрямування та Державного бюджету України на 2009 рік.

 

УХВАЛИЛИ:

 

1. Інформувати Голову Верховної Ради України, що роботу над подальшою підготовкою проектів законів України “Про внесення змін до Закону України “Про місцеві державні адміністрації” (щодо питань організації, повноважень та порядку діяльності місцевих державних адміністрацій) (р.№1311), “Про внесення змін до Закону України “Про місцеве самоврядування в Україні” (щодо взаємовідносин між місцевими державними адміністраціями та районними і обласними радами) (р.№1313), “Про асоціації органів місцевого самоврядування” (р.№2477) буде продовжено у Комітеті на початку четвертої сесії Верховної Ради України VІ-го скликання.

 

Пропозицію підтримано.

 

 

 

 

 

 

 

 Голова Комітету                                                      О. ОМЕЛЬЧЕНКО

 

 

     Секретар Комітету                                                   С. ГОРДІЄНКО

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ПИТАННЯ ПОРЯДКУ ДЕННОГО,

ЯКІ РОЗГЛЯНУЛИ НА ЗАСІДАННІ КОМІТЕТУ

 

24.12.2008 року

 

 

1. Про призначення позачергових місцевих виборів:

1.1. Про призначення позачергових виборів окремих сільських, селищних, міських голів.

1.2. Про проект Постанови про призначення позачергових виборів депутатів Світловодської міської ради.

2. Про проект Закону про внесення доповнень до Закону України "Про всеукраїнський та місцеві референдуми" (щодо принципів участі громадян у референдумах) (р. № 2504, н.д. Л.Бірюк).

3. Про проект Закону про внесення змін до Закону України "Про всеукраїнський та місцеві референдуми" (щодо найменування і перейменування населених пунктів і районів) (р. № 2693, н.д. О.Доній).

4. Про проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України з питань профілактики травматизму невиробничого характеру (р. № 3122, КМУ, повторний розгляд).

5. Питання адміністративно-територіального поділу:

      5.1. Про проект Постанови Верховної Ради України “Про встановлення межі міста Приморськ Приморського району Запорізької області”.

6. Про проект Закону про внесення змін до Кодексу законів про працю (щодо порядку звільнення тимчасово непрацездатних працівників) (р. №2720, В.Ландік).

7. Про звернення Головного організаційного управління Верховної Ради України щодо надання пропозицій до проектів графіків семінарів, стажувань народних депутатів України для підвищення ефективності законодавчого процесу та практики, що склалася з цього питання.

8. Про доручення Голови Верховної Ради України В.М.Литвина щодо ініціювання до кінця дня 24.12.2008 року для включення до порядку денного на останній пленарний тиждень у січні 2009 року проектів законів реєстр. №№1313 та 1311 на розгляд Верховної Ради України, оскільки до парламенту надійшов лист Президента України щодо необхідності їх прискореного розгляду.

 

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“3 сесія 6 скликання ”

28 листопада 2013 10:56
28 листопада 2013 10:43
28 листопада 2013 10:40
27 листопада 2013 13:06
27 листопада 2013 12:03
27 листопада 2013 11:59
27 листопада 2013 11:58
27 листопада 2013 11:50
27 листопада 2013 11:44
27 листопада 2013 11:42